Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στην Athens Voice στις 23 Μαρτίου 2020
Ο μηχανισμός με τον οποίον οι καπνιστές καθίστανται πολύ ευάλωτοι έναντι της μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό.
Η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παρασκευή Κατσαούνου μιλά στην ATHENS VOICE
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί επιστήμονες στη χώρα μας έχουν ήδη προχωρήσει σε μία πολύ σημαντική παρατήρηση, η οποία θέλει το 90% των νοσηλευόμενων ασθενών με νέο κορωνοϊό SARS – COV 2 να είναι καπνιστές.
Η ATHENS VOICE αναζήτησε και μίλησε με την Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρασκευή Κατσαούνου, από την οποία ζητήσαμε να μας εξηγήσει το μηχανισμό, με τον οποίον οι καπνιστές καθίστανται πολύ ευάλωτοι έναντι της μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό:
Ίσως τότε η επιτροπή των 26 επιδημιολόγων και παθολόγων λοιμώξεων του υπουργείου Υγείας εντάξει τους καπνιστές στις ευπαθείς ομάδες έναντι του νέου κοροναϊού SARS – COV 2.
«Είναι δύσκολο να εντάξεις στις ευπαθείς ομάδες ένα τόσο μεγάλο αριθμό του πληθυσμού -38%- όταν ήδη πολλοί από αυτούς είναι εντεταγμένοι λόγω των συνοσηροτήτων που παρουσιάζουν. Άλλωστε, συνοσηρότητες όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ο ΣΔ, η ΣΝ σχετίζονται ισχυρά με το κάπνισμα ήδη»…
Παρ’ όλα αυτά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διακοπή του καπνίσματος ωφελεί και σε σχέση με τον SARS – COV 2 τους συγκεκριμένους ασθενείς, οι οποίοι είναι πλέον πρώην καπνιστές; Η Παρασκευή Κατσαούνου είναι κατηγορηματική:
«Όποτε και να διακόψει κάποιος το κάπνισμα έχει όφελος. Ασφαλώς, αυτό είναι ξεκάθαρα μεγαλύτερο όταν η διακοπή γίνει πριν την εκδήλωση νοσημάτων από το αναπνευστικό και άλλα συστήματα. Αν για παράδειγμα το κάπνισμα έχει ήδη οδηγήσει σε Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, τότε η διακοπή του καπνίσματος απλά θα σταματήσει την επιδείνωση της νόσου, αλλά δε μπορεί να την αντιστρέψει. Ας είναι λοιπόν αυτή η πανδημία μια ευκαιρία για να υιοθετήσομε κανόνες υγιεινής και να διακόψουμε το κάπνισμα».
Είναι χαρακτηριστικό, μας εξηγεί η Παρασκευή Κατσαούνου, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκδώσει οδηγία, η οποία ζητά από τον κάθε γιατρό όταν εξετάζει έναν ασθενή μετά την καταγραφή του ονόματος, της ηλικίας και του φύλου να καταγράφει το εάν καπνίζει ή όχι. Όπως καταλαβαίνετε, όμως, την ώρα κατά την οποία όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Ευρώπης μάχεται υπέρ της ζωής των ασθενών και προσπαθεί με όποιον προστατευτικό τρόπο διαθέτει να μη νοσήσουν οι ίδιοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές η ερώτηση για το κάπνισμα συχνά παραλείπεται κι έτσι δεν έχουμε ακριβή στοιχεία. Η μεγάλη μάχη και ο τιτάνιος αγώνας σήμερα είναι να σταθούν όρθια τα συστήματα Υγείας, τα νοσοκομεία. Σαφώς, όταν θα έχει επανέλθει μία κάποια κανονικότητα στις μονάδες Υγείας και βρούμε τον χρόνο να αναλύσουμε με σχολαστικότητα όλα τα στατιστικά στοιχεία, θα μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια συμπεράσματα. Συμπερασματικά, ας είναι βέβαιοι οι καπνιστές ότι εκτός από το πλύσιμο των χεριών μπορούν να κάνουν και κάτι επιπλέον προκειμένου να θωρακίσουν την άμυνα του αναπνευστικού τους συστήματος έναντι του SARS – COV 2».