Υπνωση και ύπνος …
Ο όρος Ύπνωση (Hypnosis) χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Βρετανό James Braid το 1843 στο βιβλίο του Neurohypnology.
Ο όρος, όμως «Ύπνωση» είναι παραπλανητικός, διότι η ύπνωση δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση του ύπνου. Είναι μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, σωματικής και νοητικής.
Είναι μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από την ελάττωση ή και αναστολή της κριτικής ικανότητας του μυαλού σε συνδυασμό με την αυξημένη δεκτικότητα του σε συστάσεις και παροτρύνσεις
Ουσιαστικά είναι μια διαφορετική κατάσταση αυξημένης συνειδητότητας κατά την οποία ο συνειδητός νους βρίσκεται σε καταστολή και το υποσυνείδητο έχει αναδυθεί
Πρόκειται για μια φυσική κατάσταση του εγκεφάλου που την βιώνουμε συχνά στην καθημερινότητά μας πολλές φορές χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Τις πρωινές ώρες μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, όταν είμαστε απορροφημένοι σε κάποιες σκέψεις μας, όταν ονειροπολούμε, όταν μας παρασύρει ένα βιβλίο που διαβάζουμε κλπ.
Για παράδειγμα όταν παρακολουθούμε μια ταινία, νιώθουμε άγχος, αγωνία, φοβόμαστε, γελάμε, κλαίμε ενώ σε συνειδητό επίπεδο γνωρίζουμε ότι τίποτα από αυτά που βλέπουμε δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η οδήγηση. Την πρώτη φορά που οδηγήσαμε όλα γινόταν συνειδητά. Σκεφτόμασταν να κοιτάξουμε τον καθρέφτη, να βγάλουμε φλας, να πατήσουμε ντεμπραγιάζ, να βάλουμε ταχύτητα να πατήσουμε το γκάζι, να αφήσουμε σιγά σιγά το ντεμπραγιάζ, να ξανακοιτάξουμε τον καθρέφτη κλπ. Μετά από λίγους μόνο μήνες όμως όλα αυτά γίνονται αυτόματα και μπορούμε παράλληλα να μιλάμε στο κινητό, να τρώμε τυρόπιτα, να καπνίζουμε και να πίνουμε καφέ.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν διότι ο συνειδητός νους βρίσκεται σε καταστολή και το υποσυνείδητο έχει πάρει τον έλεγχο.
Υποσυνείδητο
Για το Συνειδητό και το Υποσυνείδητο έχουν γραφτεί και ειπωθεί πάρα πολλά. Μια βασική, απλή περιγραφή και ανάλυση των διαφορών είναι η εξής:
Συνειδητό
Οι λειτουργίες και σκέψεις του εγκεφάλου τις οποίες αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάνει.
Σε γενικές γραμμές ο συνειδητός νους είναι υπεύθυνος για ότι έχει να κάνει με την εξωτερική πραγματικότητα και τους άλλους ανθρώπους σε καθημερινό επίπεδο, χρησιμοποιώντας τη λογική και τις σχέσεις αιτιότητας για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων. Ο συνειδητός νους θεωρεί το «πραγματικό» πιο σημαντικό από το «φανταστικό»
Υποσυνείδητο
Όλα τα άλλα που συμβαίνουν στο μυαλό μας…
Ο υποσυνείδητος νους ρυθμίζει τις αυτόνομες λειτουργίες του οργανισμού (αναπνοή, καρδιά, στομάχι, κυκλοφορία αίματος κλπ), τα αντανακλαστικά μας, τις συνήθειες μας, την σεξουαλική μας συμπεριφορά καθώς και όλες τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις και την συναισθηματική μας συμπεριφορά. Το υποσυνείδητο είναι το κέντρο της δημιουργικής φαντασίας, αποθήκη των σκέψεων, αναμνήσεων, των συναισθημάτων και των βιωμάτων που επηρεάζουν και δομούν την προσωπικότητα μας.
Όμως το συνειδητό και το υποσυνείδητο στην πραγματικότητα δεν είναι δυο διαφορετικές οντότητες, αλλά μαζί αποτελούν την ολότητα της ανθρώπινης νόησης.
Κλινική Υπνωση & Υπνοθεραπεία
Κλινική υπνοθεραπεία ονομάζεται η ψυχοθεραπεία που χρησιμοποιεί την ύπνωση σαν ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο θεραπείας.
Η σύγχρονη κλινική υπνοθεραπεία στοχεύει στο να βρει λύση σε ένα πρόβλημα γρήγορα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια.
Εφαρμόζεται συχνά για να επιφέρει υποσυνείδητα αλλαγές – όπου επιθυμείται από τον θεραπευόμενο – στη συμπεριφορά του, στις αντιδράσεις του, στις πεποιθήσεις, στα συναισθήματα του, σε ανεπιθύμητες συνήθειες, ανησυχία, άγχος και ασθένειες που σχετίζονται με αυτό, στην διαχείριση του πόνου και να διευκολύνει την προσωπική του ανάπτυξη.
Ο θεραπευτής δεν ελέγχει τον θεραπευόμενο, τον οδηγεί και τον βοηθάει να πετύχει τους στόχους της υπνοθεραπείας.
Η υπνοθεραπεία είναι πολύ διαδεδομένη μορφή θεραπείας και είναι εγκεκριμένη από τους Ιατρικούς συλλόγους. Στη Μεγάλη Βρετανία από το 1955 και στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1958.