Ο όρος Ύπνωση (Hypnosis) χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Βρετανό James Braid το 1843 στο βιβλίο του Neurohypnology.
Ο όρος, όμως «Ύπνωση» είναι παραπλανητικός, διότι η ύπνωση δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση του ύπνου. Είναι μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, σωματικής και νοητικής.
Είναι μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από την ελάττωση ή και αναστολή της κριτικής ικανότητας του μυαλού σε συνδυασμό με την αυξημένη δεκτικότητα του σε συστάσεις και παροτρύνσεις
Ουσιαστικά είναι μια διαφορετική κατάσταση αυξημένης συνειδητότητας κατά την οποία ο συνειδητός νους βρίσκεται σε καταστολή και το υποσυνείδητο έχει αναδυθεί
Πρόκειται για μια φυσική κατάσταση του εγκεφάλου που την βιώνουμε συχνά στην καθημερινότητά μας πολλές φορές χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Τις πρωινές ώρες μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, όταν είμαστε απορροφημένοι σε κάποιες σκέψεις μας, όταν ονειροπολούμε, όταν μας παρασύρει ένα βιβλίο που διαβάζουμε κλπ.
Για παράδειγμα όταν παρακολουθούμε μια ταινία, νιώθουμε άγχος, αγωνία, φοβόμαστε, γελάμε, κλαίμε ενώ σε συνειδητό επίπεδο γνωρίζουμε ότι τίποτα από αυτά που βλέπουμε δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η οδήγηση. Την πρώτη φορά που οδηγήσαμε όλα γινόταν συνειδητά. Σκεφτόμασταν να κοιτάξουμε τον καθρέφτη, να βγάλουμε φλας, να πατήσουμε ντεμπραγιάζ, να βάλουμε ταχύτητα να πατήσουμε το γκάζι, να αφήσουμε σιγά σιγά το ντεμπραγιάζ, να ξανακοιτάξουμε τον καθρέφτη κλπ. Μετά από λίγους μόνο μήνες όμως όλα αυτά γίνονται αυτόματα και μπορούμε παράλληλα να μιλάμε στο κινητό, να τρώμε τυρόπιτα, να καπνίζουμε και να πίνουμε καφέ.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν διότι ο συνειδητός νους βρίσκεται σε καταστολή και το υποσυνείδητο έχει πάρει τον έλεγχο.

Υποσυνείδητο

Για το Συνειδητό και το Υποσυνείδητο έχουν γραφτεί και ειπωθεί πάρα πολλά. Μια βασική, απλή περιγραφή και ανάλυση των διαφορών είναι η εξής:

 

Συνειδητό

Οι λειτουργίες και σκέψεις του εγκεφάλου τις οποίες αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάνει.
Σε γενικές γραμμές ο συνειδητός νους είναι υπεύθυνος για ότι έχει να κάνει με την εξωτερική πραγματικότητα και τους άλλους ανθρώπους σε καθημερινό επίπεδο, χρησιμοποιώντας τη λογική και τις σχέσεις αιτιότητας για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων. Ο συνειδητός νους θεωρεί το «πραγματικό» πιο σημαντικό από το «φανταστικό»

 

Υποσυνείδητο

Όλα τα άλλα που συμβαίνουν στο μυαλό μας...
Ο υποσυνείδητος νους ρυθμίζει τις αυτόνομες λειτουργίες του οργανισμού (αναπνοή, καρδιά, στομάχι, κυκλοφορία αίματος κλπ), τα αντανακλαστικά μας, τις συνήθειες μας, την σεξουαλική μας συμπεριφορά καθώς και όλες τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις και την συναισθηματική μας συμπεριφορά. Το υποσυνείδητο είναι το κέντρο της δημιουργικής φαντασίας, αποθήκη των σκέψεων, αναμνήσεων, των συναισθημάτων και των βιωμάτων που επηρεάζουν και δομούν την προσωπικότητα μας.

Όμως το συνειδητό και το υποσυνείδητο στην πραγματικότητα δεν είναι δυο διαφορετικές οντότητες, αλλά μαζί αποτελούν την ολότητα της ανθρώπινης νόησης.

Κλινική υπνοθεραπεία ονομάζεται η ψυχοθεραπεία που χρησιμοποιεί την ύπνωση σαν ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο θεραπείας.

Η σύγχρονη κλινική υπνοθεραπεία στοχεύει στο να βρει λύση σε ένα πρόβλημα γρήγορα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Εφαρμόζεται συχνά για να επιφέρει υποσυνείδητα αλλαγές - όπου επιθυμείται από τον θεραπευόμενο - στη συμπεριφορά του, στις αντιδράσεις του, στις πεποιθήσεις, στα συναισθήματα του,  σε ανεπιθύμητες συνήθειες, ανησυχία, άγχος και ασθένειες που σχετίζονται με αυτό, στην διαχείριση του πόνου και να διευκολύνει την προσωπική του ανάπτυξη.

Ο θεραπευτής δεν ελέγχει τον θεραπευόμενο, τον οδηγεί και τον βοηθάει να πετύχει τους στόχους της υπνοθεραπείας.

Η υπνοθεραπεία είναι πολύ διαδεδομένη μορφή θεραπείας και είναι εγκεκριμένη από τους Ιατρικούς συλλόγους. Στη Μεγάλη Βρετανία από το 1955 και στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1958.

Συχνές ερωτήσεις

Στα χρόνια που εργάζομαι ως υπνοθεραπευτής έχω δεχθεί εκατοντάδες ερωτήσεις. Πιο κάτω θα βρείτε τις πιο συχνές.

Μπορούν όλοι οι άνθρωποι να υπνωτιστούν?

Αν κάποιος θέλει να υπνωτιστεί είναι εξαιρετικά σπάνιο να μην μπορεί. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων που δεν μπορεί να υπνωτιστεί και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σίγουρα για κάποιους είναι πιο εύκολο από ότι για άλλους, αλλά είναι ελάχιστοι αυτοί που δεν θα μπορέσουν να υπνωτιστούν.

Χρειάζεται να κάνω κάποια προετοιμασία πριν το πρώτο ραντεβού?

Όχι δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία,. Στο πρώτο ραντεβού θα συζητηθούν και θα λυθούν όλες οι απορίες.

Τι χρειάζεται για να πετύχει η υπνοθεραπεία?

Αυτό που χρειάζεται είναι ο θεραπευτικός σκοπός να είναι ξεκάθαρος και ο θεραπευόμενος να είναι έτοιμος για την αλλαγή, δηλαδή, να θέλει και να επιτρέψει στον εαυτό του να αλλάξει. Επιπλέον χρειάζεται ένας σωστά εκπαιδευμένος, έμπειρος υπνοθεραπευτής που να τον εμπιστεύεται ο θεραπευόμενος.

Είναι σίγουρο ότι η υπνοθεραπεία θα έχει αποτέλεσμα?

Η αποτελεσματικότητα σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον ίδιο τον θεραπευόμενο, από την αποφασιστικότητα του να αλλάξει και κατά πόσο είναι έτοιμος για την αλλαγή τη δεδομένη στιγμή. Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η σωστή εκπαίδευση του θεραπευτή καθώς και η εμπειρία του. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η διαδικασία είναι δυναμική και ανοιχτή.

Πόση ώρα κρατάει η κάθε συνεδρία?

Οι συνεδρίες συνήθως κρατάνε μία ώρα, υπάρχουν όμως περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί να κρατήσουν περισσότερο.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν?

Εξαρτάται από το θεραπευτικό σκοπό και το άτομο. Κάποια πράγματα αλλάζουν με μία συνεδρία και κάποια άλλα μπορούν να χρειαστούν περισσότερες. Όλα αυτά θα συζητηθούν και θα ξεκαθαριστούν από την πρώτη συνάντηση. Η υπνοθεραπεία πάντως είναι μια βραχεία και αποτελεσματική μορφή θεραπείας και δεν βασίζεται στην πολύχρονη σχέση θεραπευτή θεραπευόμενου.

Μετά την ύπνωση θα μπορώ να εργαστώ?

Ναι.

Υπάρχει κάποιος κίνδυνος από την υπνοθεραπεία?

Κανένας. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μην συμβεί τίποτα, αλλά και αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο

Πως νιώθει κανείς την ώρα της ύπνωσης?

Αυτό που αναφέρουν οι περισσότεροι είναι ότι νιώθουν μια γλυκιά αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης.

Πως καταλαβαίνεις ότι κάποιος έχει υπνωτιστεί?

Όταν κάποιος έχει υπνωτιστεί παρουσιάζει κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά

Χαλάρωση του προσώπου - Μειωμένη και ρηχή αναπνοή - «Τρεμούλιασμα» των ματιών -
Ελαφρό κοκκίνισμα των ματιών - Δακρύρροια - Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος

Στην περίπτωση που η ερώτηση σας δεν συμπεριλαμβάνεται στις παραπάνω συχνές ερωτήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ

Αλήθειες και μύθοι

Aπαντήσεις σε ερωτήσεις που έχω δεχθεί  αποτέλεσμα της εικόνας που έχουν δημιουργήσει πολλοί άνθρωποι για την υπνοθεραπεία μέσω μυθιστορημάτων, κινηματογραφικών ταινιών, της παραπληροφόρησης από τα ΜΜΕ καθώς και αστικών μύθων.

Θα xάσω τον έλεγχο του μυαλού μου?

Όχι δεν θα χάσεις τον έλεγχο του μυαλού σου. Θα έχεις πλήρη συνείδηση και θα αντιλαμβάνεσαι τα πάντα

Μπορείς να με κάνεις να κάνω πράγματα που δεν θέλω?

Όχι. Έχεις πλήρη έλεγχο. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σε βοηθήσω να κάνεις πράγματα και αλλαγές στη ζωή σου και την προσωπικότητα σου που εσύ θέλεις.

Τι θα γίνει αν μείνω «κολλημένος» και δεν μπορείς να με φέρεις πίσω?

Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση γιατί δεν έχεις πάει πουθενά. Είσαι εκεί και μάλιστα με αυξημένη συνείδηση.

Θα χάσω την επαφή μου με την πραγματικότητα? Θα είμαι «αλλού»

Δεν θα χάσεις την επαφή σου και δεν θα είσαι αλλού. Μπορεί να χαλαρώσεις βαθιά, μπορεί να θυμηθείς πράγματα που είχες ξεχάσει, αλλά θα είσαι 100% εδώ.

Υπάρχει περίπτωση να μην θυμάμαι τίποτα μετά?

Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση εκτός αν είναι μέρος του θεραπευτικού σκοπού.

Υπάρχει περίπτωση να σου αποκαλύψω πράγματα που ενδεχομένως να μην θέλω?

Όχι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Αυτά που θα πεις είναι αυτά που θέλεις να πεις και εφόσον έχεις εμπιστοσύνη στον θεραπευτή, θα νιώσεις σιγουριά για το τι να πεις και τι όχι

Τι θα γίνει αν πεθάνεις την ώρα που είμαι υπνωτισμένος?

Σε σένα τίποτα. Θα περάσει λίγη ώρα ησυχίας, θα ανοίξεις τα μάτια σου και  θα επανέλθεις σε πλήρη συνείδηση.

Μέλος & Συνεργάτης

Scroll to top